1. An exception condition in a computer system caused by an event external to the CPU is called ........
A) Interrupt  
B) Halt
C) Wait
D) Process
Answer : A

2. When the CPU detects an interrupt, it then saves its .............
A) Previous State
B) Next State
C) Current State     
D) Both A and B
Answer : B

3. A microprogram is sequencer perform the operation...
A) read
B) write
C) read and write
D) read and execute   
Answer : D

4. A computer program that converts an entire program into machine language at one time is called
A) interpreter
B) simulator
C) compiler     
D) commander
Answer : C

5. The unit which decodes and translates each instruction and generates the necessary enable signals for ALU and other units is called ..
A) arithmetic unit
B) logical unit
C) control unit    
D) CPU
Answer : C

6. The semiconductor memory cell is fabricated with
A) Register	
B) Capacitor	
C) Transistor
D) none
Answer : A

7. The channel which handles the multiple requests and multiplexes the data transfers from these devices a byte at a time is known as .....
A) multiplexor channel      
B) the selector channel
C) block multiplex channel
D) both A and C
Answer : A

8. The address mapping is done, when the program is initially loaded is called ......
A) dynamic relocation
B) relocation
C) static relocation      
D) dynamic as well as static relocation
Answer : C

9. VLSI means.
A) Very long scale integration
B) very large scale integration	
C) very large scale information
D) none of the above	
Answer : B


10. The I/O processor has a direct access to ....................... and contains a number of independent data channels.
A) main memory               
B) secondary memory
C) cache
D) flash memory
Answer : A

11. Which method/s of representation of numbers occupies large amount of memory than others ?
a) Sign-magnitude
b) 1′s compliment
c) 2′s compliment
d) Both a and b    

Answer : A

12. Which representation is most efficient to perform arithmetic operations on the numbers ?
a) Sign-magnitude
b) 1′s compliment
c) 2′S compliment
d) None of the above
Answer : C

13. Which method of representation has two representations for ’0′ ?
a) Sign-magnitude
b) 1′s compliment
c) 2′s compliment
d) None of the above
Answer : A

14. When we perform subtraction on -7 and 1 the answer in 2′s compliment form is _____ .
a) 1010
b) 1110
c) 0110
d) 1000

Answer : D

15. When we perform subtraction on -7 and -5 the answer in 2′s compliment form is _____ .
a) 11110
b) 1110
c) 1010
d) 0010
Answer : B

16. When we subtract -3 from 2 , the answer in 2′s compliment form is _______ .
a) 0001
b) 1101
c) 0101
d) 1001

Answer : C

17. The processor keeps track of the results of its operations using a flags called _____ .
a) Conditional code flags
b) Test output flags
c) Type flags
d) None of the above
Answer : A

18. The register used to store the flags is called as ______ .
a) Flag register
b) Status register
c) Test register
d) Log register
Answer : B

19. The Flag ‘V’ is set to 1 indicates that,
a) The operation is valid
b) The operation is validated
c) The operation as resulted in an overflow
d) Both a and c
Answer : C

20. In some pipelined systems, a different instruction is used to add to numbers which can affect the flags upon execution. That instruction is _______ .
a) AddSetCC
b) AddCC
c) Add++
d) SumSetCC
Answer : A

21. The most efficient method followed by computers to multiply two unsigned numbers is _______ .
a) Booth algorithm
b) Bit pair recording of multipliers
c) Restoring algorithm
d) Non restoring algorithm
Answer : B

22. For the addition of large integers most of the systems make use of ______ .
a) Fast adders
b) Full adders
c) Carry look-ahead adders
d) None of the above
Answer : C

23. In a normal n-bit adder , to find out if an overflow as occured we make use of _____ .
a) And gate
b) Nand gate
c) Nor gate
d) Xor gate
Answer : D

24. In the implementation of a Multiplier circuit in the system we make use of _______ .
a) Counter
b) Flip flop
c) Shift register
d) Push down stack
Answer: C

25. When 1101 is used to divide 100010010 the remainder is ______ .
a) 101
b) 11
c) 0
d) 1
Answer : D

26. The digital information is stored on the hard disk by ____________.
a) Applying a suitable electric pulse.
b) Applying a suitable magnetic field.
c) Applying a suitable nuclear field.
d) By using optic waves.

Answer : A
27. For the synchronization of the read head, we make use of a _______.
a) Framing bit
b) Synchronization bit
c) Clock
d) Dirty bit

Answer : C
28. On of the most widely used schemes of encoding used is _________.
a) NRZ-polar
b) RZ-polar
c) Manchester
d) Block encoding

Answer : C

29. The drawback of Manchester encoding is _________.
a) The cost of the encoding scheme
b) The speed of encoding the data
c) The Latency offered
d) The low bit storage density provided

Answer : D

30. _____ pushes the heads away from the surface as they rotate at their standard rates.
a) Magnetic tension
b) Electric force
c) Air pressure
d) None of the above

Answer : C

31. The physical memory is not as large as the address space spanned by the processor.
a) True
b) False

Answer : A

32. The program is divided into operable parts called as _________.
a) Frames
b) Segments
c) Pages
d) Sheets
Answer : B

33. The techniques which move the program blocks to or from the physical memory is called as ______.
a) Paging
b) Virtual memory organisation
c) Overlays
d) Framing
Answer : B

34. The binary address issued to data or instructions are called as ______.
a) Physical address
b) Location
c) Relocatable address
d) Logical address
Answer : D

35. __________is used to implement virtual memory organisation.
a) Page table
b) Frame table
c) MMU
d) None of the above
Answer : C

36. ______ translates logical address into physical address.
a) MMU
b) Translator
c) Compiler
d) Linker

Answer : A

37. The main aim of virtual memory organisation is
a) To provide effective memory access.
b) To provide better memory transfer.
c) To improve the execution of the program.
d) All of the above.
Answer : D

38. The DMA doesn’t make use of the MMU for bulk data transfers.
a) True
b) False

Answer : B

39. The virtual memory basically stores the next segment of data to be executed on the _________.
a) Secondary storage
b) Disks
c) RAM
d) ROM
Answer : A
Explanation:  None.

40. The asscociatively mapped virtual memory makes use of _______.
a) TLB
b) Page table
c) Frame table
d) None of the above

Answer : A

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Follow by Email

All Notes on BCA

All Notes  on BCA
BCA all subjects notes

Total Pageviews

Google+ Followers

Translate

Powered by Blogger.

- Copyright © All Notes on BCA - Metrominimalist - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -