1.   Which data structure allows deleting data elements from front and inserting at rear?
a. Stacks 
b.  Queues 
c.   Deques 
d.  Binary search tree
Answer:- b
2.    Identify the data structure which allows deletions at both ends of the list but insertion at only one end.
a. Input-restricted deque
b. Output-restricted deque
c.   Priority queues
d. None of above
Answer:- a
3.    Which of the following data structure is non-linear type?
a. Strings
b. Lists
c.   Stacks
d. None of above
Answer:- d
4.    Which of the following data structure is linear type?
a. Strings
b. Lists
c.   Queues
d. All of above
Answer:- d
5.    To represent hierarchical relationship between elements, which data structure is suitable?
a. Deque
b. Priority
c.   Tree
d. All of above
Answer:- c
6.    A binary tree whose every node has either zero or two children is called
a. Complete binary tree
b. Binary search tree
c.   Extended binary tree
d. None of above
Answer:- c

7.    The depth of a complete binary tree is given by
a. Dn = n log2n
b. Dn = n log2n+1
c.   Dn = log2n
d. Dn = log2n+1
Answer:- d
8.    When representing any algebraic expression E which uses only binary operations in a 2-tree,
a. the variable in E will appear as external nodes and operations in internal nodes
b. the operations in E will appear as external nodes and variables in internal nodes
c.   the variables and operations in E will appear only in internal nodes
d. the variables and operations in E will appear only in external nodes
Answer:- a
9.    A binary tree can easily be converted into q 2-tree
a. by replacing each empty sub tree by a new internal node
b. by inserting an internal nodes for non-empty node
c.   by inserting an external nodes for non-empty node
d. by replacing each empty sub tree by a new external node
Answer:- d
10.  When converting binary tree into extended binary tree, all the original nodes in binary tree are
a. internal nodes on extended tree
b. external nodes on extended tree
c.   vanished on extended tree
d. None of above
Answer:- a
11. The post order traversal of a binary tree is DEBFCA. Find out the pre order traversal
a. ABFCDE
b. ADBFEC
c.   ABDECF
d. ABDCEF
Answer:- c
12.  Which of the following sorting algorithm is of divide-and-conquer type?
a. Bubble sort
b. Insertion sort
c.   Quick sort
d. All of above
Answer:- c
13.  An algorithm that calls itself directly or indirectly is known as
a. Sub algorithm
b. Recursion
c.   Polish notation
d. Traversal algorithm
Answer:- b
14.  In a binary tree, certain null entries are replaced by special pointers which point to nodes higher in the tree for efficiency. These special pointers are called
a. Leaf
b. branch
c.   path
d. thread
Answer:- d
15.  The in order traversal of tree will yield a sorted listing of elements of tree in
a. Binary trees
b. Binary search trees
c.   Heaps
d. None of above
Answer:- b
16.  In a Heap tree
a. Values in a node is greater than every value in left sub tree and smaller than right sub tree
b. Values in a node is greater than every value in children of it
c.   Both of above conditions applies
d. None of above conditions applies
Answer:- b
17.  In a graph if e=[u, v], Then u and v are called
a. endpoints of e
b. adjacent nodes
c.   neighbors
d. all of above
Answer:- d
18.  A connected graph T without any cycles is called
a. a tree graph
b. free tree
c.   a tree
d. All of above
Answer:- d
19.  In a graph if e=(u, v) means
a. u is adjacent to v but v is not adjacent to u
b. e begins at u and ends at v
c.   u is processor and v is successor
d. both b and c
Answer:- d

20. If every node u in G is adjacent to every other node v in G, A graph is said to be
a. isolated
b. complete
c.   finite
d. strongly connected
Answer:-b 

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Follow by Email

All Notes on BCA

All Notes  on BCA
BCA all subjects notes

Total Pageviews

Google+ Followers

Translate

Powered by Blogger.

- Copyright © All Notes on BCA - Metrominimalist - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -