Questions 1:
The ascending order of a data hirerchy is:
a. bit-byte-record-field-file-database
b. byte-bit-field-record-file-database
c. bit-byte-field-record-file-database
d. bit-byte-file-record-field-database
Answer:-c

Question 2:
Which of the following is true of a network structure?
a. t is a physical representation of the data
b. It allows a many-to-many relationship
c. It is conceptually simple
d. It will be dominant data base of the future
Answer:-d

Question 3:
Which of the following is a problem of file management system?
a. difficult to update
b. lack of data independence
c. data redundancy
d. program dependence
e. all of above
Answer:-e

Question 4:
One data dictionery software package is called
a. DB/DC dictionary
b. TOTAL
c. ACCESS
d. Datapac
e. Data Manager
Answer:-a 

Question 5:
The function of a database is ...
a. to check all input data
b. to check all spelling
c. to collect and organize input data
d. to output data
Answer:-c

Question 6:
What is the language used by most of the DBMSs for helping their users to access data?
a. High level language
b. SQL
c. Query Language
d. 4GL
Answer:-c

Question 7:
The model for a record management system might be
a. handwritten list
b. a Rolodex card file
c. a business form
d. all of above
Answer:-d

Question 8:
Primitive operations common to all record management system include
a. print
b. sort
c. look-up
d. all of above
Answer:-c

Question 9:
In a large DBMS
a. each user can "see" only a small part of the entire database
b. each subschema contains every field in the logical schema
c. each user can access every subschema
Answer:-a

Question 10:
Information can be transferred between the DBMS and a
a. spreadsheet program
b. word processor program
c. graphics program
d. all of the above
Answer:-d

Questions 11:
Which of the following fields in a student file can be used as a primary key?
a. class
b. Social Security Number
c. GPA
d. Major
Answer:-b

Question 12:
Which of the following is not an advantage of the database approach
a. Elimination of data redundancy
b. Ability of associate deleted data
c. increased security
d. program/data independence
e. all of the above 
Answer:-e

Question 13:
Which of the following contains a complete record of all activity that affected the contents of a database during a certain period of time?
a. report writer
b. query language
c. data manipulation language
d. transaction log
e. none of the above
Answer:-d

Question 14:
In the DBMS approach, application programs perform the 
a. storage function
b. processing functions
c. access control
d. all of the above
e. none of the above
Answer:-b

Question 15:
A set of programs that handle a firm's database responsibilities is called
a. database management system (DBMS)
b. database processing system (DBPS)
c. data management system (DMS)
d. all of above
Answer:-d

Question 16:
Which is the make given to the database management system which is able to handle full text data, image data, audio and video?
a. full media
b. graphics media
c. multimedia
d. hypertext 
Answer:-c

Question 17:
A record management system
a. can handle many files of information at a time
b. can be used to extract information stored in a computer file
c. always uses a list as its model
d. both a and b 
Answer:-b

Question 18:
A command that lets you change one or more fields in a record is
a. insert
b. modify
c. lookup
d. none of above 
Answer:-b

Question 19:
A transparent DBMS
a. can not hide sensitive information from users
b. keeps its logical structure hidden from users
c. keeps its physical structure hidden from users
d. both b and c 
Answer:-c

Question 20:
A file produced by a spreadsheet 
a. is generally stored on disk in an ASCII text fromat
b. can be used as is by the DBMS
c. both a and b
d. none of the above
Answer:-a

Questions 21:
Which of the following is not true of the traditional approach to information processing?
a. there is common sharing of data among the various applications
b. it is file oriented
c. programs are dependent on the file
d. it is inflexible
e. all of the above are true
Answer:-a

Question 22:
Which of the following hardware component is the most important to the operation of databasemanagement system?
a. high resolution video display
b. printer
c. high speed, large capacity disk
d. plotter
e. mouse
Answer:-c

Question 23:
Generalized database management system do not retrieve data to meet routine request
a. true
b. false
Answer:-b

Question 24:
Batch processing is appropriate if
a. large computer system is available
b. only a small computer system is avilbale
c. only a few transactions are involved
d. all of the above
e. none of the above
Answer:-e

Question 25:
Large collection of files are called
a. fields
b. records
c. database
d. sectors
Answer:-c

Question 26:
Which of the following is not a relational database?
a. dBase IV
b. 4th Dimension
c. FoxPro
d. Reflex
Answer:-d

Question 27:
In order to use a record management system 
a. you need to understand the low level details of how information is stored
b. you need to understand the model the record management system uses
c. bother a and b
d. none of the above
Answer:-b

Question 8:
Sort/Report generators
a. are faster than index/report generators
b. require more disk space than indexed/report generators
c. do not need to sort before generating report
d. both a and b
Answer:-b

Question 29:
If a piece of data is stored in two places in the database, then 
a. storage space is wasted
b. changing the data in one spot will cause data inconsistency
c. in can be more easily accessed
d. both and b
Answer:-d

Question 30:
An audit trail
a. is used to make backup copies
b. is the recorded history of operations performed on a file
c. can be used to restore lost information
d. none of the aobve
Answer:-b

Questions 31:
The relational database environment has all of the following components except
a. users
b. separate files
c. database
d. query languages
e. database
Answer:-b

Question 32:
Database management systems are intended to 
a. eliminate data redundancy
b. establish relationship among records in different files
c. manage file access
d. maintain data integrity
e. all of the above 
Answer:-e

Question 33:
One approach to standardization storing of data?
a. MIS
b. structured programming
c. CODASYL specification
d. none of the above
Answer:-c

Question 34:
The language used application programs to request data from the DBMS is 
referred to as the
a. DML
b. DDL
c. query language
d. any of the above
e. none of the above
Answer:-a

Question 35:
The highest  level in the hierarchy of data organization is called
a. data bank
b. data base
c. data file
d. data record
Answer:-b

Question 36:
Choose the RDBMS which supports full fledged client server application development
a. dBase V
b. Oracle 7.1
c. FoxPro 2.1
d. Ingress
Answer:-b

Question 37:
Report generators are used to 
a. store data input by a user
b. retrieve information from files
c. answer queries
d. both b and c
Answer:-d

Question 38:
A form defined 
a. where data is placed on the screen
b. the width of each field
c. both a and b
d. none of the above
Answer:-a

Question 39:
A top-to-bottom relationship among the items in a database is established by a 
a. hierarchical schema
b. network schema
c. relational schema
d. all of the above
Answer:-a

Question 40:
The management information system (MIS) structure with one main computer 
system is called a
a. hierarchical MIS structure
b. distributed MIS structure
c. centralized MIS structure
d. decentralized MIS structure
Answer:-c


Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Follow by Email

All Notes on BCA

All Notes  on BCA
BCA all subjects notes

Total Pageviews

Google+ Followers

Translate

Powered by Blogger.

- Copyright © All Notes on BCA - Metrominimalist - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -